De DO’S & DON’TS van drones

Het gebruik van drones maakt een stormachtige ontwikkeling door. Drones zijn op afstand bestuurde, onbemande luchtvaartuigen. Zij staan ook wel bekend als “Remotely Piloted Aircraft Systems” (RPAS) of “Unmanned Aerial Vehicles” (UAV).

Ook VideoConcepts werkt met drones
Wij worden vaak gevraagd of wij ook met drones werken, dat doen we! Waar men zich meestal niet van bewust is, dat er behoorlijk wat meer bij komt kijken dan het ‘simpele’ vliegen wat het buurjongetje met z’n drone doet.

De afgelopen jaren zien we steeds meer drones op de markt komen, ze zijn zelfs te koop bij de intertoys!

Ook zal SBS6 binnenkort beginnen met een nieuw TV-Programma ‘Drone Masters’ waarin op zoek gegaan wordt naar de ultieme drone-piloot onder de sterren.

Toch zijn er strenge regels voor het vliegen met drones (welke ook gelden voor sterren en buurjongetjes!)

  • Zo mag je niet in de buurt van een vliegveld vliegen. Je mag ook niet hoger vliegen dan 120 meter boven grond of water. Op de kaart hieronder staat aangegeven welke gebieden voor drones verboden zijn. niet boven mensenmenigten, aaneengesloten bebouwing, wegen, spoorlijnen, industrie- en havengebieden;
  • drones verlenen voorrang aan vliegtuigen, helikopters, zweeftoestellen, vrije ballonnen en luchtschepen;
  • binnen laagvlieggebieden moet er iemand meekijken om u te waarschuwen voor luchtvaartuigen.

Zakelijk gebruik van drones
Voor zakelijke gebruikers gelden daarnaast nog wat andere regels dan voor mensen die voor de hobby vliegen met een drone.

Zo moet er voor zakelijke vluchten een RPAS Operator Certificaat (ROC/ ROC-Light) vergunning aanwezig zijn van het ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport). De piloot dient het RPA-L vliegbewijs te hebben en zal er naast een reguliere bedrijfsverzekering ook aansprakelijkheidsverzekering specifiek voor dronegebruik aanwezig moeten zijn. Deze dient de risico’s van schade aan derden te dekken mocht er iets misgaan.

Maar ook de drone zelf moet aan een aantal zaken voldoen, zo moet deze ingeschreven staan in het luchtvaartregister.Bij een vlucht moeten tenminste twee personen aanwezig zijn: de vlieger en een waarnemer. Daar komt nog een derde persoon bij als er ook een camera bediend moet worden. Dat mag dus niet door de vlieger of waarnemer gedaan worden.

Handhaving en boetes bij overtreding
Als er een overtreding geconstateerd wordt, zijn de boetes niet mals: de luchtvaartpolitie kan een bekeuring van duizenden euro’s opleggen. Helemaal oppassen is het bij het filmen van evenementen: als de organisator iemand inhuurt die zonder vergunning vliegt dan kan deze aansprakelijk gesteld worden als er iets misgaat en er schade ontstaat of zelfs personen gewond raken door een crash.De regels worden nageleefd door de Inspectie Leefomgeving en Transport, de handhaving gebeurt door de luchtvaartpolitie. Daarvoor zoeken ruim veertig politiemedewerkers het internet af naar video’s met Nederlandse dronebeelden. De politie zoekt daarbij naar video’s waarin te zien is dat mensen met hun drone op plekken komen of tijden hebben gevlogen waar dat niet is toegestaan. Zo heeft de productiemaatschappij van André Rieu een boete gekregen voor het illegaal vliegen met een drone boven het Vrijthof in Maastricht. Over de hoogte ervan is niets bekend, maar het maximum voor dit soort delicten kan oplopen tot wel 8000 euro.

Nieuwsbrief

Please enter your name.
Dit e-mail adres ziet er niet goed uit...
Something went wrong. Please check your entries and try again.